"Παιδικοί φόβοι"





Ο φόβος είναι μια συναισθηματική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από ένταση, ανησυχία, νευρικότητα και εσωτερική αναταραχή. Σε κάθε ηλικία υπάρχουν κάποιοι χαρακτηριστικοί φόβοι οι οποίοι εξαρτώνται από τη βιοσωματική και νοητική ωριμότητα του παιδιού και από τις αλλαγές που παρουσιάζονται στο παιδί σε σχέση με τον τρόπο που βιώνει τον κόσμο γύρω του.


Όπως γράφει και η Ειρήνη Γεωργίου, MSc. Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, 
"Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να φοβάται άλλα πράγματα, όμως τα περισσότερα παιδιά, μοιράζονται κοινούς φόβους: Τα βρέφη φοβούνται τους απότομους θορύβους και την πτώση, ενώ από έξι μηνών, φοβούνται τους ξένους. Από ενός έτους μπορεί να αποκτήσουν φόβο για τα ζώα, το “λύκο”, ή περίεργα μέρη του σπιτιού όπως η τουαλέτα. Από τριών αρχίζουν να φοβούνται το σκοτάδι και βέβαια τον αποχωρισμό, επειδή συνήθως είναι η ηλικία που πηγαίνουν σε κάποιο παιδικό σταθμό. Από πέντε χρόνων το παιδί έρχεται σε επαφή με την τρωτότητά του, ότι μπορεί να τραυματιστεί δηλαδή ή να πάθει κάτι κακό, οπότε φοβούνται τους σωματικούς τραυματισμούς, το αίμα, το θάνατο, τον πόλεμο. Στην ηλικία των 6-7 η φαντασία τους αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, οπότε έχουν αρχίσει να έχουν φόβους για  υπερφυσικά όντα που μπορεί να κρύβονται ακόμα και μέσα στη ντουλάπα, πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν μόνα τους το βράδυ."

Πως αντιδρούμε :

  • Συζητάμε με τα παιδιά για τους φόβους.
  • Αποφεύγουμε τον χλευασμό.
  • Αναφέρουμε πως και οι ενήλικες έχουν φόβους.
  • Συζητάμε για την υγιή αντίδραση στο φόβο και τρόπους αντιμετώπισης.
  • Διαβάζουμε σχετικά παραμύθια (π.χ. το Τέρας που έτρωγε Σκοτάδια)
  • Προσπαθούμε με εκπαιδευτικά παιχνίδια λαι παιχνίδια ρόλων να αντιμετωπίσουμε τους φόβους.
  • Εφόσον το παιδί αντιμετωπίσει το φόβο, το επιβραβεύουμε!

"Διώχνω τους φόβους μου"
Ένα παιχνίδι αντιμετώπισης των παιδικών φόβων από την As toys, της σειράς Εξυπνούλης, που προσφέρει στα παιδιά την δυνατότητα να βάλουν τους φόβους τους μέσα στην κοιλιά των τεσσάρων χαριτωμένων τεράτων ! Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά εξωτερικεύουν τους φόβους τους, ανακαλύπτουν κοινούς φόβους με τους υπόλοιπους παίκτες και προσπαθούν να τους ξεπεράσουν ταίζοντας τον "φοβοφάγο" !



Ο φοβοφάγος είναι ένα αστείο στόμα τέρατος που τρώει όλους τους φόβους! Η κίνηση αυτή είναι συμβολική και προσπαθεί να δώσει στα παιδιά δύναμη και κουράγιο να ξεπεράσουν τους φόβους τους! Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 3 + !





Το παιχνίδι μπορείτε να το βρείτε Εδώ

Καλή διασκέδαση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Το σποράκι ταξιδεύει"

"Ο Τίμος πηγαίνει στο σχολείο" από τις εκδόσεις Μίνωας