6η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

Δραστηριότητα αναφορικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού
  • Αφήγηση "Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα αρκετά διδακτικό βιβλίο, μέσα από το οποίο τα παιδιά κατανοούν πως η βία δεν είναι λύση. 

Διαβάζοντας το βιβλίο, δίνουμε παραδείγματα από την καθημερινή ζωή. Με τα χέρια μπορούμε να χαιρετήσουμε, να ζωγραφίσουμε, να παίξουμε, να χτίσουμε πύργους και ένα σωρό όμορφα πράγματα.

Δεν χάνουμε ευκαιρία να αναφερθούμε στον σεβασμό στην διαφορετικότητα και στην αποδοχή του άλλου, ανεξάρτητα από την γλώσσα, την θρησκεία, την καταγωγή ή τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του.
Απευθύνουμε στα παιδιά ερωτήσεις τύπου 'Με ποιον τρόπο είναι χρήσιμα τα χέρια σου;' 'Τι μπορείς να κάνεις με αυτά;'
Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια είναι να δέρνουμε. Γιατί έτσι, προκαλούμε συναισθήματα φόβου, λύπης, θυμού, τόσο στον εαυτό μας, όσο και στους φίλους μας .

Αντ' αυτού, με τα χέρια μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε έναν πύργο, μια ζωγραφιά ή μια κατασκευή προκαλώντας συναισθήματα χαράς, σεβασμού, ευγνωμοσύνης και καλοσύνης σε εμάς και στους γύρω μας. 

Έτσι, δίνουμε στα παιδιά πλαστελίνη και τους προτρέπουμε να φτιάξουν ό,τι επιθυμούν σε μικρές ομάδες και να το παρουσιάσουν στους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"Το σποράκι ταξιδεύει"

"Ο Τίμος πηγαίνει στο σχολείο" από τις εκδόσεις Μίνωας